A módszer lényege

Mi történik az első alkalommal?

Első lépésként  állapotfelmérésre kerül sor. Ennek során a kliens megadja adatait, beszámol egészségi állapotáról, betegségeiről, korábbi baleseteiről, műtétjeiről. Elmondja, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen orvosi gyógykezelés alatt áll. Elmesélheti bármilyen személyes élményét, az aktuális probléma hátterét.

A munka két részből áll:

Az első: a vizuális állapotfelmérés, mely során a kliens testtudatosságát segítő kérdések hangzanak el.  A közös figyelem a test különböző területein a feszültséget tároló izmokra irányul. A probléma ismeretében  a MET munka ezen területekre összpontosítva zajlik, ennek megfelelően a meghatározott izmokat érinti.

A második: a MET munka. Itt a kliens lefekszik, ha szükséges párnákkal is alátámasztva az érintett területet. A munka során az izmok finom érintése történik, pontos anatómiai elhelyezkedésük szerint. A feszültséget tartalmazó izmok ettől ellazulnak, és ezzel olyan új információhoz jutnak, mely segít elindítani a kívánt változást.

A MET körülbelül egy óra hosszan tart, beleértve az állapotfelmérést, a munkát megelőző és az azt követő tudatosító gyakorlatokat.

Következő lépések

A MET hatása folyamatos és egymásra épülő. Lehetséges, hogy már egy találkozás meghozza a kívánt eredményt, de többre is szükség lehet, annak függvényében, hogy milyen jellegű a probléma és mennyi ideje tart. Ez határozza meg, hány alkalom szükséges (hetente legfeljebb egyszer). A következő alkalmak során a kliens beszámol az eltelt időszakban történt változásokról. Ezek kiértékelése határozza meg a későbbi munka menetét.

 

Mit érzékelhet a MET közben?

1. Katartikus, eddig blokkolt emlékek, érzések átélése

2. Álomszerű, transzszerű, vagy módosult tudatállapotot

3. A test izmai elengedhetik a feszültséget anélkül, hogy tudatosan felszínre kerülnének az érzelmek, emlékek

4. Nyugalmas: mint az álom nélküli alvás

 

A MET során megtapasztalható ezek közül bármelyik, de lehetséges, hogy ezek egyike sem. A munkát követően a kliensek többsége felfrissül. Tapasztalat szerint relaxációs hatása egy pihentető, mély alvással egyenértékű. Az is lehet, hogy egy napig, vagy ameddig a test feldolgozza az információkat, fáradtnak érzi magát. Később ez elmúlik. Lehetséges, hogy a változás érzése csak napok múlva tudatosul. Előfordulhat, hogy a kliens néhány MET után sem tapasztal radikális változást. Ebben az esetben számára hatékonyabb, ha más, esetleg verbális módszereket választ.