Mi a met?

A MET (“Muscle Effect Therapy”) – érintésterápia. Szavak nélkül, anatómiailag pontos és könnyű érintés útján hat, mely a test fizikai feszültségének megváltozását eredményezi. 

 

Hatásmechanizmusa

Alapjául azok a megfigyelések szolgálnak, amelyek szerint a múltban átélt, érzelmekkel telített emlékek közvetlen hatással vannak a vázizom rendszerére. A feldolgozatlan konfliktusok fizikai feszültséget okoznak és a test elégtelen működésének különböző formáihoz vezethetnek. Nagyon gyakran nem veszünk időben tudomást testi jelzéseinkről. Az érintés tudatosítja az izomfeszültséget,  és felszínre hozhatja az itt raktározott érzelmeket, esetleg az emlékeket is, hogy azokat feldolgozhassuk. Az érintés fájdalommentessége biztonságtudatot kelt a testben és a lélekben egyaránt,  így könnyebben felszabadulhat a traumák hatása alól. A tudat a blokkolt energiák feloldásával segíti a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását.

 

Hasonló módszerek

Rolfing, Deep Tissue work

Az 50-es években egy amerikai biokémikus, dr. Ida Rolf megfigyelte, hogy a lelki állapot a testtartás megváltozásában is megnyilvánul. Ha a helytelen testtartás miatt egyetlen csigolya elmozdul, akkor ez törvényszerűen az egész gerincre hatással lesz. A rolfing egy olyan speciális masszázstechnika, mely a teljes izomzatot átgyúrja egészen a csontokig, hogy a kimozdult, blokkolt csigolyák újra a helyükre kerüljenek. A deep tissue során a figyelem a kötőszövet fellazítására irányul. Extrém erős, koncentrált nyomással dolgoznak, melyet ujjal, könyökkel, vagy az összezárt kéz csontjait használva alkalmaznak bizonyos pontokon. Ez a nyomás a kötőszövetre és minden olyan szövetre hat, ami az izomrostokat beburkolja. Mindkettőt a MET előfutárának tekinthetjük. A Rolfingtól a Deep Tissue-n keresztül a MET-ig tartó fejlődést az elektroncsőtől a tranzisztoron keresztül a mikrochipig  tartó fejlődéshez hasonlíthatnánk. Ennek eredményeként a munkafolyamat pontosabbá és jóval hatékonyabbá vált. Mindkét terápia rendkívül fájdalmas. A MET módszert alkalmazók tapasztalata szerint jobb eredmények érhetők el a fájdalommentes érintésekkel.

 

Eltérő terápiák, módszerek

Akupunktúra, Shiatsu, Reflexológia, Aromaterápia, Masszázs, Faith healing, Kiropraktika

Az akupunktúra és a shiatsu a kínaiak által felfedezett meridiánok mentén dolgoznak. A diagnózis és az azt követő munka speciális pontok és meghatározott vonalak mentén történik. A diagnózis felállításánál figyelembe veszik a kínai orvoslás elméleti alapjait és a terápiát ennek hatékony gyakorlati szempontjai szerint végzik. A MET nem von le következtetéseket a kliens panaszai alapján, nem keres összefüggéseket a múlt eseményei és a jelen állapot között. Ezzel szemben tudomásul veszi, és segít azokat tudatosítani. Így a kliens az, aki a felismeréseket megteszi, ha szükségesnek találja. Ez a munka kölcsönös együttműködésen alapul a kliens, és a módszert alkalmazó személy között. A reflexológus a talpon a mikrozónákon dolgozik, ahol az egyes szerveknek megfelelő területek masszírozásával közvetlenül hat az adott szervre. A MET ezzel szemben nem fókuszál az adott szervek és szervrendszerek megadott területeire, hanem közvetlenül a fájdalmat illetve a túlzott feszültséget tároló izmokkal dolgozik. Az aromaterápia kombinálja a chi-masszázshoz hasonlatos technikát a különböző növényi olajesszenciák használatával. A masszázs határozott érintést alkalmaz olajjal vagy anélkül. A növényi hatóanyagok szerepe a bőr és izom stimulációjával megegyező jelentőséget kap. A MET közvetlen érintést alkalmaz olajok és esszenciák nélkül. Az egészen könnyed érintésnél a nyomás “súlya” nem több néhány grammnál. Ez megadja a testnek a változtatáshoz szükséges információt, ami az izmok átprogramozásához vezet. A kiropraktika során a terapeuta az izületi blokkokat manipulációs fogásokkal a helyükre pattintja. Ezek a feszült izmok miatt gyakran visszaalakulnak a kezelést megelőző állapotba. A MET munka közben a kliens a “főnök”. Csak annyi változás történik, amire a test és lélek felkészült és befogadó. Ezért a MET során létrejött változások maradandóak. MET szívesen fogadja a szkeptikusokat, a módszer hatékonysága nem függ a kliens hit- vagy gondolati rendszereitől.

023