Nőnap a suliban

A mai nap egy általános iskolai osztályában hangzott el egy fura mondat, miután az egyik anyuka és a fia elhelyezett annyi szál kis rózsát azokra a padokra, ahol kislányok ültek, ahány lány jár az osztályba. Vajon mi lehet annak az osztálytárs kisfiúnak a fejében, aki lesöpörve a padtársa oldalán fekvő rózsát a földre, azt kérdezi, hogy mi a szar ez itt?

Rózsa a földön

Adott egy kékszemű fiú, aki virágot szeretne vinni a lányoknak nőnapra. Azért, mert örömet okozni jó. Azért, mert ezt látta otthon is. Anyukája megvette a tizenkét kisfejű rózsát, és reggel korán bement vele a tantermükbe. Felírták együtt a táblára, hogy Boldog nőnapot kívánunk. Aláírás: a Fiúk. Így nem kellett kitűnni, mégis lehetett ajándékot adni. Aztán amikor az anyuka búcsúzkodott a folyóson, egy olyan mondat fültanúja lett, amit első hallásra nagyon nehéz volt elfogadni. A belépő osztálytárs barnahajú fiú, ugyanis miközben letette a táskáját a székére, egy hanyag mozdulattal lesöpörte a padtársa rózsáját a földre, és csodálkozó, egyben értetlen kifejezéssel az arcán kérdezte, hogy „Mi a szar ez itt?”

Igen, megértettem

Ekkor a kékszemű fiú anyukája a folyosóról visszalépett a terembe, és elbeszélgetett a barnahajú fiúval. Nem kiabált, nem is volt dühös. Egyszerűen határozott hangon megkérdezte tőle, hogy vajon tudja-e milyen nap van ma? Aztán megkérte, hogy vegye fel a padtársa rózsáját, had legyen a mellette ülő kislány számára is meglepetés. Tapasztalja meg minél több kislány, hogy van olyan, hogy figyelnek rá, hogy nőnek lenni jó dolog, hogy virágot kapni öröm. Elmagyarázta aztán a barna hajú fiú szemébe nézve, hogy ez nagyon illetlen viselkedés volt tőle. Azt is elmondta, hogy a lányoknak virágot adni egy férfi részéről nem gyengeség, hanem értékes tulajdonság. Sőt azt is közölte vele, hogy ha nem ért valamit, akkor azt nem így szokás kifejezésre juttatni. Végül megkérdezte, hogy vajon megértette-e őt? Aztán egy kicsit nyomatékosabban, hogy biztosan megértette-e? A fiú, csak habogni tudta, hogy igen, megértette.

A jövő férfijai

Én most már csak azon gondolkodom, hogy vajon mi lehetett ennek a barna hajú fiúnak a fejében? Mit lát otthon, mit jelentenek neki a lányok, mit tanult erről? Hol vannak a tanárok? Mit mondanak vajon ők a nőnapról? Amikor egy férfi virágot ad egy nőnek, azzal a figyelmét fejezi ki. Figyelni a nőre érték, és attól nem lesz kevesebb a férfi, nem lesz gyengébb, hogy kifejezi érzéseit, figyelmét, sőt!

Olyan üdvözítő lenne, ha lennének férfi tanárok is, akik példát mutathatnának. Olyan örömteli lenne, ha a most felnövekvő generáció hölgyei ismernék a figyelmet, ha már kislánykorukban találkozhatnának azzal az érzéssel, hogy lánynak, nőnek lenni egyszerűen jó! A másik oldalon pedig a fiúk, a férfiak birtokába lennének annak a tudásnak, hogy a nők tisztelete nem egyenlő az ő gyengeségükkel, nem alávaló viselkedés, hanem olyan erő, ami őket teszi vonzóbbá, erősebbé, és értékesebbé.

Olyan felemelő lenne, ha a mostani fiúk és lányok generációjának mindezt megtanítanánk…

Szólj hozzá bátran!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük