Nem iszom, mert böjtölök

Az alkoholizmus népbetegség, ezt mindenki tudja. Mégis a nők igen csak nagy százaléka érintett a kérdésben. A minap beszélgettem egy fiatal két gyereket nevelő anyukával. Ő úgy böjtöl, hogy nem iszik alkoholt. Ez egyrészről nagyon rendben van. Másrészről pedig nagyon nincs. Lássuk csak miért.

Csak egy pohár vörösbort

Számos tanulmány bizonyította, hogy a mérsékelt minőségi vörösborfogyasztás egészséges. A legújabb kutatások szerint a nők számára a napi egy pohár (fél és egy deciliter) vörösbor fogyasztása üdvözölt, hiszen a vörös szőlőben található antioxidánsok, köztük a reservatrol többek közt megköti a testünkben lévő káros szabadgyököket, így az öregedési folyamatok lelassulnak. Ám a rendszeres alkohol fogyasztása, kevés ideig és sajnos csak az igen fegyelmezett egyéneknél marad mértékletes. Hiszen a vörösbor alkohol tartalma miatt rövidtávon oldja a stresszt, ellazít, és felszabadít, eufórikus állapotot idéz elő, csökkenti a fájdalmat, mérsékli a hidegérzékelést. Ám az alkohol hatással van a központi idegrendszerre és az agyra is, így az idegsejtek közötti kommunikációt lassítja, romlanak az érzékeink, nehezebben mozog a nyelvünk, kihagy az emlékezetünk, bizonytalanná válik a járásunk.

Most szerinted én függő vagyok?

Ezt a kérdést szegezte nekem a hölgy, akivel a böjtről kezdtem el beszélgetni. Ő a húsvétra készülve így kívánja megtisztítani a testét lelkét. Azt mondta, olyan dologról akart lemondani a böjt során, ami számára nehézséget okoz. Csak egy pohárral szokott esténként meginni, ami a két kisgyerek mellett akár érthető is, hiszen olyan jó átadni magát az embernek, kikapcsolódni, kiengedni, és a szorongásoktól megszabadulni. De térjünk oda vissza, hogy mit válaszoltam neki. Ha napi szinten fogyasztunk alkoholt, akkor ha akarjuk ha nem, függők vagyunk. Azt is mondhatnám, hogy alkoholisták. Igen jól olvasod. Az alkoholista nem csak azt jelenti, hogy a saját hányadékában hempereg, és tablettás bort vedel, piros az orra, és beesettek a szemei. Nem! Sajnos az is alkoholista, aki nem tud lemondani a mindennapi egy pohár boráról, hiszen függő. Nincs ezzel semmi probléma, csak én szeretek tisztában lenni a dolgokkal. Mi a baj, mondtam, az emberek nagy többsége függő, akit csak ismerek, sőt magamat is beleértve. Akad, akit játékszenvedély gyötör, van aki a kütyüitől függ, és hisztériás, vagy éppen pánikroham tör rá, ha otthon hagyta a telefonját, és igen léteznek nem is kevesen a társ függők, vagy tágabb értelemben a kapcsolatfüggők. Szóval igen, függő vagy és alkoholista, ha napi szinten iszol alkoholt.

Miért nem másképp lazulunk? A MET például ismered?

Olyan jó lenne, ha például esténként a párunk kényeztető masszázzsal tudna ellazítani. Így is lehetne stresszt oldani. Vagy elmehetnénk sportolni is, esetleg meditálhatnánk. Apropó a MET terápiát ismered? Képzeld ez egy olyan kezelés, mely a legősibb nyelven az érintésen keresztül hat, és nem kell beszéled hozzá. Orvosok és pszichológusok is alátámasztották működését, a rengeteg pozitív visszajelzésből pedig egy könyv is született Érintés és karma címmel. ha van időd, olvasd el! Egyszóval számos módja akad a stressz oldásának. Arra a kérdésre, hogy miért éppen az alkohol, egyszerű a válasz: könnyen gyorsan és azonnal hat, illetve olcsóbb is, bizonyos szempontból. Ha azonban megvizsgáljuk hosszútávon a hatásokat és mérleget készítünk, sajnos nem a napi egy pohár bor jön ki nyertesen.

Egy szó mint száz, igen böjtöljünk, és talán éppen elég idő az a negyven nap arra, hogy átgondoljuk alkoholfogyasztási szokásainkat, és azt is, milyen példát mutatunk a gyerekeinknek.

Szólj hozzá bátran!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.