Párterápia? A disznóvágást próbáltad már?

Nem, nem kell felhúznod a szemöldököd. A disznóvágás, – már amennyiben ti is részt vesztek a sűrűjében, azaz daraboltok, főztök stb -, az egyik legősibb bölcsességre tanít meg, tisztázza a szerepeket köztetek, és együttműködésre sarkall. Nagyon sok mindent lehet tanulni egy két napos disznóvágás során elsősorban a párkapcsolatotokról, és a világ működéséről. Mindjárt elmagyarázom bővebben.

Ebből készíts hagymás vért!

Egy hatalmas fehér lábosban nyomta a kezembe a szimpatikus roma srác a vért, majd könnyedén közölte, hogy készítsek belőle hagymás vért. Hogy micsodát? Ült ki az arcomra a döbbenet. Aztán persze rajta volt a sor, el sem tudta képzelni, hogyan élhettem idáig anélkül, hogy nem tudom, hogyan kell elkészíteni ezt az ételt, amit reggelire illik felszolgálni. Aztán lassan szót értettünk, és mivel a vér gyorsan alvad, turbó tempóban tartotta meg kizárólag számomra a „disznóvágás kezdőknek” című tanfolyamot. Egészen finom lett végül, amit főztem. Aztán mosogattam egészen addig, míg a kezembe nem nyomták a gőzölgő, még langyos húsdarabot, hogy ebből pedig pecsenyét kellene sütni. Hiába emlékeztem gyerekkoromból, hogy ez a szó szerepelt az ebéd körüli kontextusban a mondatokban, de fogalmam sem volt, hogyan kell elkészíteni szakszerűen, még akkor sem, ha egyébként három gyerek távlatából van némi múltam a konyhában. Aztán persze megbirkóztam a feladattal, és az útmutatások alapján teljesítettem a küldetést. Mikor mind az öt férfiember jól lakott a főztömből, úgy éreztem magam, mint aki minimum a Thermoplülai csatát nyerte meg. Miközben újból mosogattam, majd daraboltam, és daráltam a közel nyolcvan kiló húst, volt időm elgondolkozni a világ dolgairól. A következőkre jutottam…

Férfi és nő

Egy disznóvágás alkalmával, már ha teljességében részt veszel benne, és nem csak messziről figyeled, ahogy az asszonyok főznek, miközben te a pálinkádat szopogatod, annyira nyilvánvalóvá válnak a férfi és a női szerepek, és azok összehangolása, hogy az már fájdalmasan szép. Itt nincs mellébeszélés. Látod a nyers erőt, ahogy lefogják a disznót, ahogy az izmok feszülnek, ahogy a szemed előtt zajlanak az események. Aztán a nők tisztára mosnak mindent, persze darabolnak is, és lassan-lassan az előbb még élő, lélegző hús átkonvertálódik, egyszerűen egy varázslat folyamán átalakul. Ezt pedig a nők eszközölik. Olyan hatalom van a kezükben, mely valódi csoda. Kár, hogy ezt nem látják a hölgyek a mindennapokban. A húsból ehető étel lesz, mely újra erőt biztosít, hogy megtöltsék a férfiak a hurkát, a kolbászt. Aztán a nők megint mosogatnak.  Igen, tisztára mosnak mindent újra. A kádakat, a tálakat, a késeket. Persze van süti is, akad, akiknek ez a legjobb dolog a disznóvágásból. No meg a pálinka. Nincs ebben semmi elítélendő. Az édesség kell a léleknek kényeztetésképpen, a pálinka pedig a szellemnek, hogy szabadon szárnyalhasson. Már ha nem isszuk azt mértéktelenül.

Vadság, bujaság, maga az élet

A disznóvágás, ahogy így szemléltem egyszerre belülről és kívülről, számomra maga volt a nyers élet. A maga bujaságában, és vadságában. Nem volt benne semmi undorító. Számomra az egész maga volt a természetesség. A vér, a belek, a hús, ebből állunk mi magunk is. Fura volt az egész, ahogyan rám hatott. Valahogy nőnek éreztem tőle magam. A helyemen voltam. Igen én voltam annak a disznóvágásnak a koronázatlan királynője.

Szóval, ha baj van a kapcsolatoddal, jó ha elmész és dolgozol egy kicsit. Nézd meg, hogyan tudtok együttműködni. Hogyan működsz Te mint nő, és hogy ő mint férfi. Igaziak vagytok? Vagy csak nyafogó, fújoló szintetikus utánzatok… Azt is kérdezheted mit nyerhetsz általa? Tudást, válaszokat, és közel száz kiló húst, melyet magad teremtettél elő magadnak…

Most rajtad a sor, hogy eldöntsd megéri-e vagy sem.

Szólj hozzá bátran!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.