Verés másodikban

 

Mindennapos erőszak?

Ma döbbenten hallottam az egyik klienstől mi történt a kislánya osztályában. Nyolc és kilenc éves gyerekekről van szó. A megfélemlítés, a zsarolás, és az agresszió mindennaposak. Tegnap az egyik kisfiú szakadt pulóverben ment haza. A közösségi oldal csoportjában persze a szülők egymásnak estek. Volt aki a tanárokat hibáztatta. Volt aki számon kérte az osztályfőnöki intőt, és akadt olyan is, aki megírta, hogy az ő kisfia minden nap dupla tízórait csomagol, mert elveszik a szendvicsét, és így talán nem verik meg a többiek. A legérdekesebb hozzászólás egy másik anyukától származott, miszerint az ő kisfia azért nem jelentkezik órán, még akkor sem, ha tudja a választ, mert akkor le stréberezik, kiközösítik, és ha szünetben esetleg ő is szeretne focizni, tuti verés lesz a vége. Mielőtt a kliensem fellélegezhetett volna, hogy de jó, neki lánya van, a következő hozzászólásban az anyuka elmondta, hogy a lányával múlt héten a traumatológián jártak, mert addig lökdösték egymás közt a fiúk, amik el nem esett. A miértre az volt a válasz, hogy a kislány nem akarta azt játszani, amit a fiúk.

Hogy hol vannak a pedagógusok?

A legtöbben persze ezt kérdezhetnék. Miért nem szól közbe, tesz valamit. De könyörgöm mit? A huszonnyolc gyerek amikor szétfut az udvaron, és a csúszda mellett holttérben történik az “interakció” miközben a tanár éppen egy másik párost próbál szétszedni, nehéz igazságot szolgáltatni. Amikor beírja az intőt, mert éppen fülön csípte azt a kölyköt, mert valaki szólt neki, akkor a szülő kikéri magának, mert az ő gyereke nem olyan. Ja igen, most valószínűleg rendkívüli szülői lesz a vége.

Ez még csak a kezdet

Sajnos nincsenek illúzióim. A helyzet nem lesz jobb. Mi lehet a megoldás? Írjon be a pedagógus még húsz intőt? Az önbíráskodás vagy működik, vagy nem. Be lehet íratni a gyereket önvédelmi edzésekre is. Talán ez a leghasznosabb, ha előre nézünk még tíz évet. Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! Mindenesetre ez elkeserítő, hogy egy olyan osztályban, ahol eredetileg rendezett családi körülmények közötti, jól szituált szülők gyerekei járnak, minden nap egy harcmezőn eltöltött csatának felel meg. nem kellene, hogy így legyen.

Érintéssel az agresszió ellen

Valójában azt gondolom, hogy nem kellene, hogy idáig eljussunk. Az otthon megkapott minőségi érintés hiányában mára már bebizonyosodott – számos orvos tanulmányban is publikálta, köztük James W. Prescott – hogy a gyerekek sokkal agresszívabbakká válnak. Míg azok a kisgyerekek, akiket születésük óta szeretetteljes érintésekben részesítenek a szüleik, mégpedig napi szinten, hiszen így a természetes, azaz megölelnek, megsimogatnak, megérintenek, azok a gyerekek sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, érzelmileg stabilabbak, mint társaik.

Szólj hozzá bátran!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük